مراحل رشد حرکتی کودک

والدین برخی کودکان، هنگامی که مهارت های حرکتی کودک خود را با دیگر کودکان مقایسه می کنند شاید تصور کنند که کودکشان تاخیر حرکتی دارد و در جستجوی زمان یا سن کسب مراحل حرکتی کودکان هستتند. ما در اینجا زمان های تقریبی کسب مراحل حرکتی در کودکان را آورده ایم تا بتوانید به صورت دقیق تر رشد حرکتی کودک خود را بررسی کنید.

مراحل رشد حرکتی نوزاد:

کودکان در طی رشد حرکتی خود ابتدا گردن می گیرند، سپس غلت می زنند، می نشینند، چهاردست و پا رفته ، می ایستاند و راه می روند. به هر کدام از این ها مراحل رشد حرکتی یا نقاط عطف رشد حرکتی می گویند.

یک کودک نرمال هر کدام از این مراحل را به ترتیب و در زمان مشخصی کسب می کند. زمان کسب این مراحل حرکتی از کودکی به کودک دیگر ممکن است متفاوت باشد. تاخیر زیاد در کسب هر کدام از این مراحل حرکتی بایستی به صورت جدی بررسی گردد.

در  ادامه زمان های به دست آوردن این مراحل حرکتی را در کودکان بیان می کنیم.

زمان گردن گرفتن کودک:

اولین مرحله ی رشد حرکتی کودک کنترل سر و گردن یا همان گردن گرفتن می باشد. نوزادان از همان بدو تولد شروع به استفاده از عضلات گردن می کنند. تا ۳ ماهگی کنترل نسبی گردن را کسب می کنند و کنترل کامل گردن در ۶ ماهگی کامل می شود.

زمان غلت زدن کودک:

نوزادان از ۴ ماهگی شروع به غلت زدن می کنند. آنها ابتدا از پشت به سمت پهلو تکان می‌خورند، حرکتی که پایه‌ای برای غلتیدن است. معمولا کودک ابتدا از شکم به پشت غلت می زند و سپس غلتیدن از پشت به شکم را انجام می دهد. در ۶ ماهگی، نوزادان معمولاً در هر دو جهت غلت می‌خورند.

زمان نشستن کودک:

نوزاد در ۶ ماهگی، با کمی کمک شروع به نشستن می کند. در ۹ ماهگی بدون حمایت می نشیند و در وضعیت نشسته قرار می گیرد و از آن خارج می شود اما ممکن است به کمک نیاز داشته باشد. او در ۱۲ ماهگی بدون کمک به حالت نشسته می رود.

زمان چهاردست و پا رفتن کودک:

نوزادان معمولاً بین ۷ تا ۱۲ ماهگی شروع به چهار دست و پا رفتن می کنند. آن‌ها معمولاً بین ۶ تا ۹ ماهگی می‌توانند روی دست‌ها و زانوهای خود در وضعیت چهار دست و پا قرار گیرند و احتمالاً در حدود ۹ ماهگی به اطراف و روی شکم خود می‌چرخند، که به آن «خزیدن کماندو» می‌گویند. هرچند این زمان متغیر است.

زمان ایستادن کودک:

بعد از چهار دست و پا رفتن کودک، او با کشیدن چیزی برای ایستادن با حمایت شروع به ایستادن می کند. معمولاً در حدود ۷ تا ۱۲ ماهگی کودک شروع به بالا کشیدن خود می کند تا بایستد. کودک با گرفتن اشیا یا دست افراد می تواند به حالت ایستاده بیاید.

زمان راه رفتن کودکان:

نوزادان معمولاً بین ۱۰ تا ۱۸ ماهگی شروع به راه رفتن می کنند. ولی میانگین سنی راه رفتن اکثر کودکان در  11 الی ۱۳ ماهگی است. اگر فرزندتان تا ۱۸ ماهگی اصلاً راه نمی‌رود، بایستی مورد بررسی پزشک اطفال یا کاردرمانگر کودکان قرار بگیرد.

جدول زمانی رشد مراحل حرکتی کودک:

سن کسب مراحل حرکتی در کودکان در بالا شرح داده شد. در جدول زیر به صورت خلاصه زمان های تقریبی کسب این مراحل حرکتی را آورده ایم.

مرحله ی حرکتی کودکزمان کسب مرحله حرکتی
گردن گرفتن۳ – ۶ ماهگی
غلت زدن۴ – ۶ ماهگی
نشستن۶ – ۱۲ ماهگی
چهار دست و پا رفتن۷ – ۱۲ ماهگی
ایستادن۷ – ۱۲ ماهگی
راه رفتن۱۰ – ۱۸ ماهگی
جدول رشد مراحل حرکتی کودک

مشاوره در مورد تاخیر در کسب مراحل حرکتی:

مرکز جامع توانبخشی سرو در زمینه کاردرمانی کودکان اوتیسم، بیش فعالی، سندروم داون، کودکان کم توان ذهنی، اختلالات حسی، اختلالات یادگیری ، لکنت زبان فعالیت می نماید. جهت تماس با کلینک جامع توانبخشی سرو باشماره تلفن های  3734-8809-021 و 09355505670 تماس حاصل فرمایید.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد