نوروفیدبک درمانی در کودکان

نوروفیدبک چیست؟

نوروفیدبک به معنی آموزش مستقیم عملکرد مغزه. در این روش با کمک کاربرد دستگاه نورو، مغز یاد می‌گیره که کارآمدتر عمل کنه. پزشک لحظه به لحظه عملکرد مغز رو می‌بینه و به مراجعه‌کننده نشون میده و برای تغییر فعالیت مغز به الگوهای مناسب‌تر پاداش میدهد. نوروفیدبک یه روش درمانی جدیده که مغز رو تشویق می‌کنه تا الگوهای فعالیت سالم‌تری ایجاد کنه. هدف از این رویکرد درمانی تغییر طرز فکر و احساسات شما نیست، بلکه تغییر مغز شما برای عملکرد بهتره. به زبون ساده میشه گفت این روش تلاش می‌کنه تا مشکل رو از ریشه حل کنه.

با نوروتراپی چه اختلال‌هایی بهبود می‌یابند؟

نوروفیدبک‌ می‌تونه مکملی برای درمان‌های شناختی رفتاری (CBT) و درمان‌های دارویی محسوب بشه. از جمله اختلال‌هایی که نوروتراپی در درمان اون‌ها نقش موثری داره، می‌تونیم به موارد زیر اشاره کنیم:

افسردگی؛

بیش فعالی بزرگسالان و کودکان

میگرن؛

استرس؛

اضطراب اجتماعی؛

کنترل خشم؛

جلوگیری از وسوسه در سوء مصرف مواد؛

اختلال در یادگیری؛

مشکلات خواب؛

افزایش تمرکز و حافظه؛

وسواس فکری وعملی؛

دردهای مزمن؛

و…

نوروبیوفیدبک نوعی ابزار جدید و نوین برای بهبود اختلالات روان‍پزشکیه که از اون برای اندازه‌گیری و ارزیابی فعالیت‌های عصبی مربوط به مغز استفاده میشه.

شیوه درمان با نوروفیدبک چگونه است؟

قبل از شروع جلسه درمان ابتدا بیمار مراحل ارزیابی اولیه رو انجام میده و نتیجه ارزیابی بسته به وضعیت بیمار تعیین میشه؛ به عنوان مثال: هدف از درمان کم کردن میزان اضطراب و استرسه.

بعد از ارزیابی اولیه و ثبت نتیجه امواج مغزی، پزشک الکترودها رو روی سر بیمار میگذاره و پس از تنظیم اون‌ها ممکنه برای بیمار با شروع آموزش نوروفیدبک، فیلم بذاره تا تماشا کنه، یه بازی ویدیویی انجام بده یا به موسیقی گوش بده.

وقتی که پزشک در ارزیابی اولیه تشخیص بده که فعالیت امواج مغزی بیمار به هدف درمان رسیده مغز با بازخورد مثبت پاداش می‌گیره.

به عنوان مثال بیمارانی که مبتلا به اضطراب هستن، زمانی که مغزشون امواج آلفای آهسته‌تر و کمتر از امواج بتا تولید می‌کنه با یه صفحه فیلم بزرگ‌تر، امتیاز بالاتر در بازی، ویدیو یا بازخورد صوتی دریافت میکنن.

ثبت فعالیت الکتریکی مغز به نظارت بر امواج مغزی بیمار و دادن بازخورد مثبت در صورت رسیدن به هدف درمان ادامه میده. در جلسات درمان فرصتی به مغز داده می‌شه تا خودشو اصلاح کنه و پاداش بگیره.

روند یادگیری مغز در نوروفیدبک ممکنه به صورت نیمه هشیار، هشیار یا با تقویت ویژگی انعطاف‌پذیری در مسیرهای عصبی مغز باشه.

عوارض نوروفیدبک

مانند هر روش درمانی نوروفیدبک هم ممکنه عوارضی رو به همراه داشته باشه. بعضی از افراد ممکنه با نوروفیدبک ناسازگار باشن. البته احتمال بروز عوارض جانبی زیر نظر پزشک با تجربه کاهش پیدا می‌کنه. اکثر بیماران عوارض جانبی رو تجربه نمی‌کنند

با این حال واکنش‌های نادری ممکنه مشاهده بشه که شامل موارد زیر هستند:

اضطراب یا افسردگی؛

سردرد یا سرگیجه؛

اختلال شناختی؛

خواب آلودگی؛

تنش عضلانی؛

اضطراب اجتماعی؛

انرژی کم یا خستگی؛

عوارض جانبی که رخ میده معمولاً کوتاه مدت هستن و در عرض 24 تا 48 ساعت برطرف میشه. برای بیماران مبتلا به ADHD (اختلال کم‌توجهی-بیش فعالی بزرگسالان) این عارضه جانبی تنها در حدود 1 تا 3% از بیماران رو درگیر می‌کنه.

مهمه که بیماران عوارض جانبی رو به پزشک خود گزارش بدن تا اون‌ها بتونن درمان رو اصلاح کنن. تا زمانی که شما با یه پزشک متخصص کار می‌کنین نباید هیچ گونه علائم یا عواقب طولانی مدت داشته باشین

 مدت زمان و طول درمان نوروفیدبک

تغییرات در مغز معمولا به آرامی و در طول زمان اتفاق میفته به همین دلیل، برای دست‌یابی به تغییرات طولانی‌مدت در علائم و عملکرد مغز، جلسات زیادی مورد نیازه.

مثل یک برنامه‌ی ورزشی و یا هر درمان دیگه، بهتره تمرینات نوروفیدبک رو در یه برنامه منظم معمولاً ۲ تا ۳ بار در هفته به صورت یک روز در میون انجام بدین. معمولا مدت زمان جلسات بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه است.

مرکز جامع توانبخشی سرو در زمینه گفتاردرمانی کودکان اوتیسم، بیش فعالی، سندروم داون، کودکان کم توان ذهنی، اختلالات حسی، اختلالات یادگیری ، اختلالات اضطرابی و وسواس فعالیت می نماید. جهت تماس با کلینک جامع توانبخشی سرو باشماره تلفن های  3734-8809-021 و 09355505670 تماس حاصل فرمایید.

اختلال یادگیری چیست؟

اختلال یادگیری در کودکان چیست؟

اختلالات یادگیری کودکان یک مشکل عصبی است که بر توانایی مغز برای ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات تأثیر می‌گذارد. افراد مبتلا به این بیماری دچار مشکلاتی در خواندن، نوشتن، صحبت کردن، گوش دادن، درک مفاهیم ریاضی و درک عمومی می‌شوند. این مشکلات باعث می‌شود که آن‌ها در یادگیری اطلاعات و مهارت‌های جدید مشکل  داشته باشند.تعریف دقیق اختلال یادگیری به معنای اختلال در یک یا چند فرآیند روانشناختی اساسی بوده که ممکن است در درک یا استفاده از زبان، گفتار یا نوشتار نقش داشته و در توانایی گوش دادن، صحبت کردن، خواندن، املاء یا انجام محاسبات ریاضی نیز تاثیر بگذارد.

انواع اختلالات یادگیری کودکان .

 

نارساخوانی یا اختلال خواندن :

نارساخوانی چیست؟ نارساخوانی یکی از مهم‌ترین انواع اختلال یادگیری است که به مشکلات در خواندن اشاره دارد. این مشکلات زمانی رخ می‌دهد که فرد نمی‌تواند رابطه بین صداها، حروف و کلمات را به درستی درک کند. علائم آن شامل مشکل در تشخیص حروف و کلمات، درک مفاهیم و ایده‌ها، سرعت خواندن و مهارت‌های واژگانی می‌شود. بیشتر افراد با اختلال LD (تا حدود ۸۵٪) دچار نارساخوانی هستند.

دیسکالکولی یا اختلال ریاضی

این اصطلاح به مشکلات متنوعی در حوزه ریاضی، از جمله ضعف در درک اعداد و دشواری در حل مسائل، اشاره دارد. این اختلال ریاضی معمولا در کودکان دیر تشخیص داده می‌شود.

دیسگرافی یا اختلال نوشتن

دیسگرافی یک نوع از ناتوانی یادگیری است که بر توانایی‌ نوشتن تأثیر می‌گذارد. این اختلال ممکن است با مشکلات املایی، ناهنجاری در دستخط و مشکلات در ساختارگرایی روی کاغذ همراه باشد.

سپراکسی یا اختلال حرکتی

اختلال حرکتی دیسپراکسی به مشکلاتی مانند ناتوانی در هماهنگی حرکتی اشاره دارد. علائم این اختلال شامل مشکلات در انجام حرکات فیزیکی نیازمند هماهنگی دست و چشم می‌شود.

بسیاری از کودکان با اختلال یادگیری در خواندن دست و پنجه نرم می‌کنند، برخی نیاز به کمک در درک مفاهیم ریاضی و اعداد دارند و برخی مشکلات در نوشتن دارند. بعضی از آن‌ها هم ممکن است دچار مشکلات حرکتی و هماهنگی و یا مشکلات شنوایی و دیداری باشند. از این رو نیاز است ابتدا نوع اختلال را مشخص کنید و سپس به درمان بپردازید.

علائم اختلال یادگیری کودک :

اختلال یادگیری در کودکان در انواع مختلف و در سنین متفاوت با نشانه‌های مختلفی همراه است. برای تشخیص اولیه این اختلال، والدین می‌توانند به نشانه‌های زیر توجه کنند ::

حافظه ضعیف

مشکل در پیروی از دستورالعمل‌ها

مشکل در یادگیری مفاهیم پایه مانند الفبا، روزهای هفته، اعداد و غیره

توانایی ضعیف در خواندن یا نوشتن متون

مشکل در تمرکز

مشکل در خواندن و درک مطلب

مشکل در درک مفاهیم جدید

تأخیر در صحبت کردن نسبت به بچه‌های هم‌سن و هم‌کلاسی

رشد آهسته دایره واژگان.

مرکز جامع توانبخشی سرو در زمینه اختلالات یادگیری کودکان اوتیسم، بیش فعالی، سندروم داون، کودکان کم توان ذهنی، اختلال یادگیری نوشتن، خواندن، ریاضی و.. فعالیت می نماید. جهت تماس با کلینک جامع توانبخشی سرو باشماره تلفن های  3734-8809-021 و 09355505670 تماس حاصل فرمایید